Dominasi pengarang wanita. - Berita Harian, Hafizah Iszahanid (2011)
MESKIPUN 1960-an dianggap zaman kegemilangan novel hebat lahir seperti Salina,Ranjau sepanjang Jalan, Lingkaran, Merpati Putih Terbang Tinggi dan Pulanglah Perantau, namun hanya sekitar 1990-an,penerbitan novel Melayu mula menguasai pasaran.