Amalan sistem tagal dan penjagaan biodiversiti di Sabah - Othman, Normala; Ismail, Sri Rahayu; Ab. Halim, Adlina; Jawan, Jayum; Ibrahim, Nurul Nadia (2007)
Sistem tagal merupakan satu kaedah penternakan tadahan ikan yang diwarisi secara turun temurun di kalangan masyarakat peribumi Sabah dau kini telah diperluaskan kembali amalannya dalam cara yaug lebih sistematik di bawah kendalian Jabatan Perikanan Sabah. Ia merupakan satu sistem perkongsian pintar (smart partnership) di antara masyarakat dengau pihak kerajaan (Jabatan Perikanan) dalam hal perlindungan (protection), pemuliharaan(reviving/restoring) dan pengurusan (management) sumber perikanan sungai di Sabah. Di bawah sistem tagal ini,ikan akan diberi masa untuk membiak dan hanya ikan yang cukup matang akan ditangkap apabila telah tiba musim untuk "menuai". Dengan cara ini juga pelbagai spesies ikan akan terpelihara daripada ancaman kepupusan. Justeru, kertas ini memperincikan lagi amalan sistem tagal dan kepentingannya dalam penjagaan biodiversili di Sabah.