Penerimaan Malaysia terhadap soft power Jepun: kajian kes terhadap siri drama televisyen buatan Jepun. - Yamato, Eriko; Mamat, Roslina (2007)
Di Malaysia terdapat banyak drama buatan negara luar disiarkan melalui televisyen. Drama televisyen Jepun juga telah lama disiarkan melalui televisyen tempatan. Walau bagaimapun belum ada sebarang perbincangan mengenai bagaimana penggunaan budaya popular secara transnasional mempengaruhi kehidupan seharian masyarakat. Kertas kerja ini mengkaji bentuk drama Jepun melalui perbualan dan temuduga terhadap pelajar yang menonton drama Jepun. Bentuk penerimaan drama Jepun disokong oleh label Jepun sebagai kuasa besar ekonomi dunia. Mereka memilih dan menonton drama Jepun secara aktif, serta mencari co-evalness dengan pertolongan perkembangan teknologi.