Peminggiran dan kemunduran: satu pemerhatian ke atas pekebun kecil kelapa (PKK) di Malaysia. - Hamid, Abdul Halin; Redzuan, Ma'rof (2007)
Pekebun kecil kelapa di Malaysia umumnya merupakan golongan yang terpinggir dan mundur jika dibandingkan terutamanya dengan pengusaha tanah kecil yang lain seperti penanam padi dan pekebun kecil kelapa sawit atau getah, apa lagi mereka yang terlibat dalam perkebunan berancang. Kertas ini bertujuan menghuraikan pemerhatian demikian dengan menjelaskan kedudukan terpinggir dan mundur yang pekebun kecil kelapa alami. Kertas ini juga cuba mengaitkan faktor-faktor yang ada hubungannya dengan dasar kerajaan serta keadaan kebun dan diri pekebun sendiri dengan keterpinggiran dan kemunduran mereka. Telahan akan potensi pekebun kecil kelapa mengambil bahagian dalam turut memajukan sektor kebun kecil juga dikemukakan.