Definisi harian identiti dan kecinaan orang cina di Malaysia - Lee, Yok Fee (2007)
Secara umumnya, penelitian dan wacana konsep identiti secara ilmiah telah berkembang nengikut perubahan struktur sosial dalam proses sosial seperti perindustrian, modenisasi dan globalisasi. Konsep identiti juga berubah mengikut perkembangan pemikiran sosial, iaitu pembentukan dan perubahan paradigma falsafah pengetahuan seperti perkembangan dari perspektif teoretikal struktural ke pascastruktural dan ke pascarnodenisme. Hasil kajian identiti secara saintifik turut dirujuk pemimpin negara untuk pembentukan polisi dan projek pembinaan bangsa, khasnya pembentukan identiti bangsa. Maka, tahap dan kualiti pengetahuan pada peringkat anggota masyarakat sebagai pelaku sosial yang lebih dekat dengan apa yang sebenarnya berlaku di dalam masyarakat adalah penting diketahui. Dalam kertas kerja ini, pengkaji menghuraikan bagaimana orang Cina mendefinisikan konsep identiti dan melihat identiti mereka sebagai Cina Malaysia dalam konsep kecinaan. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan pendekatan abductive yang mementingkan keterangan pelaku sosial untuk mewujudkan sesuatu keterangan saintifik sosial. Dengan itu, kaedah temu bual secara mendalam digunakan untuk mengumpul data daripada dua belas orang responden. Sudah pasti, sampel yang kecil ini tidak dapat mewujudkan satu generalisasi yang mewakili orang Cina di Malaysia, namun naratif yang dikumpul mencerminkan realiti sosial yang berlaku di masyarakat Cina. Hasil kajian menunjukkan bahawa konsep identiti dan kecinaan diberikan maknanya berdasarkan beberapa konteks. Antaranya, identiti dilihat sebagai kehidupan seseorang, identiti merupakan persepsi orang lain, identiti adalah situasional dan identiti adalah tentang diri sendiri. Konsep kecinaan pula dibincangkan dalam konteks bahasa, kebudayaan. hubungan dengan China, ras dan keturnnan keluarga. Selain itu, kecinaan juga dilihat sebagai sesuatu yang kompleks dan bersifat dinamik.