Analisis hasil metatesis minyak kelapa sawit : kajian awal - Alimunair, Arisol; Mohd Yamin, Bohari; Mohd Nordin, Nor Asyikin; Yarmo, Mohd Ambar; Abd Rahman, Mohd Zaki; Ibrahim, Mohd Nor; Pardan, Kasamani (1988)
Tindak balas metatesis boleh dilakukan terhadap minyak kelapa sawit dengan menggunakan sistem mangkin tungsten heksaklorida dan tetrametiltin.Hasil tindak balas telah dianalisiskan dengan kaedah kromatografi dan spektroskopi yang berfungsi untuk menunjukkan tindak balas metatesis dapat berlaku. Keputusan yang diperolehi adalah jelas menunjukkan ester asid lemak jenis tak tepu pada trisleiserida minyak sawit telah mengalami tindak balas metatesis silang dengan menghasilkan beberapa jenis olefin linear yang berantai panjang.