Disiplin dalam situasi pembelajaran - Kachar, Kamarudin (1987)
Kertas ini tidak menghuraikan disiplin dengan mendalam sebab kita semua faham makna dan matlamat disiplin. Tambahan pula baru-baru ini para pendidik termasuklah ibubapa banyak membincangkan mengenai keruntuhan disiplin. Ramai pula ibubapa menyuarakan kerisauan mereka kerana keruntuhan disiplin menggugat perkembangan personaliti anak-anak mereka secara sihat dan menjejaskan prestasi pendidikan mereka. Satu perkara penting yang harus kita mengambil berat ialah kaitan disiplin dengan proses pembelajaran. Tidak boleh dinafikan bahawa disiplin yang kuat ialah salah satu daripada faktor-faktor utama asas kejayaan pembelajaran seseorang.