Peranan Bahagian Hal Ehwal Pelajar terhadap sistem penasihatan akademik - Kachar, Kamarudin (1987)
Pada hari ini seramai 42,600 orang pelajar sedang menuntut dalam enam buah universiti di negara ini. Bilangan ini adalah satu angka yang kasar dan daripada jumlah 42,600 seramai 7,457 orang belajar di Universiti Pertanian Malaysia. Oleh kerana pelajar adalah tumpuan utama yang perlu diberi perhatian dalam proses pendidikan universiti maka Bahagian Hal Ehwal Pelajar dipertanggungjawabkan sepenuhnya menguasai segala urusan hal ehwal pelajar. Ini bererti Bahagian Hal Ehwal Pelajar perlu merancang dan melaksanakan beberapa aktiviti untuk perkembangan personaliti pelajar keseluruhannya termasuklah perkembangan mental; fizikal, sosial, moral estetika dan kerohaniannya. Perkembangan mental adalah juga merangkumi kemajuan akademiknya. Dengan yang demikian sistem penasihatan akademik adalah salah satu daripada beberapa sistem dalam urusan hal ehwal pelajar untuk mencapai hasrat kecemerlangan dan kesempurnaan.