Peningkatan kerjasama dalam aktiviti pendidikan matematik. - Mohd Atan, Kamel Ariffin (1998)
IImu Matematik sebagai salah satu bidang i1mu yang menjadi teras dan tiang seri bagi. berbagai cabang. ilmu dari kumpulanilmu yang dipanggil i1mu sains tidaklah boleh longgar dari segi organisasi pengendaliannya. Tumpuan yang acuh tak acuh kepada struktur organisasi pengendaliannya akan mengakibatkan kekucarkaciran peranan ilmu tersebut. Dan ini akan mengakibatkan kelunturan dalam perkembangan bidang tersebut dan secara langsung akan menggugat perkembangan bidang-bidang ilmu yan lain dalam sesuatu masyarakat. Sesuatu perancangan yang rapi dan terperinci dalam organisasi pengendalian ilmu matematik adalah amat perlu diwujudkan supaya ilmu ini benar-benar dapat diterokai. di semai, disebarkan dan digunakan dengan sempurna dan sebaik-baiknya. Keinginan mahu melihat wujudnya satu organisasi tersusun inilah yang mencetuskan idea untuk membincangkan tajuk kertas ini. Dalam kertas ini "Aktiviti Pendidikan Matematik' membawa maksud aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan penyebaran dan penerokaan ilmu maternatik. Oleh itu kertas ini· akan rnenyentuh tentang keadaan sernasa yang wujud dalam aktiviti pembentukan kurikulurn, pengajaran. dan pembelajaran dan pengeluaran bahan-bahan penerbitan dalam bidang matematik pada keseluruhannya. Kertas ini juga akan menyentuh sedikit sebanyak kesan-kesan yang timbul dari penghayatan aktiviti-aktiviti semasa ini dan kemudian akan mengenalpasti langkah-Iangkah dalam bentuk kerjasama yang dirasakan dapat memperbaiki atau memulihkan keadaan-keadaan tersebut.