Peranan cendikiawan matematik dalam penyelidikan dan perundingan multidisiplin - Ayob, Ahmad Mahdzan (1998)
Pakar matematik mempunyai peranan yang khusus dalam penyelidikan dan perundingan multidisiplin. Peranan mereka ialah sebagai pakar rujuk dan juga sebagai penggerak utama penyelidikan dan perundingan. Tetapi untuk memainkan peranan ini dengan berkesan, ahli-ahli matematik hendaklah menguasai juga satu dua bidang lain di samping matematik.