Suatu tinjauan ke atas pengaturcaraan gol. - Mohd, Ismail; Doraisamy, Susila Munisamy (1998)
Pengaturcaraan gol merupakan suatu alat yang dicadangkan sebagai pendekatan bagi menganalisis masalah-masalahyang membabitkan beberapa objektif yang berkonflik. Dalam kertas ini, tatacara pengaturcaraan gol, model pengaturcaraan gal linear dan kaedah-kaedah penyelesaian diperihalkan. Dua pendekatan asas untuk menyelesaikah masalah pengaturcaraan gol linear yang diperihalkan adalah teknik pengaturcaraan gol linear berjujukan (PGLB) dan kaedah simpleks multifasa.