Kestabilan akhir dan kebolehkawalan. - Abu Hassan, Malik (1998)
Teori kestabilan akhir dihubungkan dengan kebolehkawalan bagi sistem linear. Konsep kebolehkawalan yang diperkenalkan merupakan Batu ntuk khusus kestabilan akhir. Beberapa keputusan bagi persamaan Van Der Pol dikemukakan.