Program literasi maklumat: senario di Perpustakaan Sultan Abdul Samad, Universiti Putra Malaysia - Hamzah, Norhazura; Ab Rahman, Azwana; Abu Bakar, Nor Hajar; Maamor, Haslawati (2011)
Perpustakaan Sultan Abdul Samad (PSAS) telah mengendalikan Program Literasi Maklumat bermula dari penubuhan perpustakaan sehinggalah kini yang telah dikenadalikan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM). Kepentingan program ini adalah mendidik warga kampus mendapatkan maklumat yang diperlukan secara sistematik, dan menggunakan maklumat tersebut secara efektif dan aktif. Perkembangan program dapat dilihat daripada penyediaan modul dan persembahan modul. Perlaksanaan program yang terus berkembang sesuai dengan keperluan semasa pembelajaran dan penyelidikan di universiti dijalankan secara berjadual dan permohonan mengikut kategori pengguna. Program Literasi Maklumat ini telah mendapat maklum balas yang positif sepanjang ia dilaksanakan di Universiti Putra Malaysia (UPM). Beberapa perancangan telah dirangka dari aspek perlaksanaan program, meluaskan sasaran kategori pengguna dan menjalankan tanggungjawab sosial terhadap komuniti setempat.