Tulisan jawi melestari jati diri di UPM - Berita Harian, Pak Matlob (2004)
Tulisan jawi adalah tulisan yang berjaya menyatupadukan penduduk Alam Melayu melalui bahasa Melayu yang telah mengubah dimensinya kepada tradisi pengembangan ilmu dan pembinaan masyarakat madani. Sehingga kini peranannya masih utuh sebagai tulisan yang relevan dengan masyarakat Islam Alam Melayu.