Teknologi ternak ketam - Utusan Malaysia,
SCYLLA serrata atau ketam nipah adalah haiwan dari jenis krustacea iaitu bercengkerang seperti udang. Ia juga dikenali sebagai ketam bakau atau ketam lumpur dari keluarga Portunidae.