Forensik Farmaseutikal dan Nutripro tarikan PRPI2011 - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2011)
SERDANG, 27 Jul – Produk penyelidikan yang dinamakan Teknik Forensik Alam Sekitar Mengesan Sisa Farmaseutikal dalam Air merupakan antara tarikan pada Pameran Reka Cipta, Penyelidikan dan Inovasi (PRPI) 2011 anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini, baru-baru ini. Hasil inovasi daripada Penyelaras Kimia Alam Sekitar, Pencemaran Marin dan Kimia Forensik, UPM, Prof. Dr. Mohamad Pauzi Zakaria itu berupaya mengesan bahan pencemar yang dibuang ke dalam sungai atau laut yang terdiri daripada bahan penggunaan peribadi manusia seperti sabun mandi, pencuci muka dan ubat gigi.