Penggunaan bahan simenfero untuk bekalan air - Jusoh, Ahmad; Megat Mohd Noor, Megat Johari (1988)
Simenfero merupakan bahan binaan yang terdiri daripada air, simen, pasir dan tetulang keluli. Bahan ini mempunyai ciri-ciri kekuatan yang setanding dengan bahan binaan konvensional yang lain. Keistimewaannya seperti mudah dibentuk dan diperbaiki, teknologi yang rendah, boleh dibina sendiri dan murah menjadikannya sebagai pilihan yang sesuai untuk masyarakat luar bandar dalam membina struktur-struktur keperluan asas, terutama struktur bekalan air yang akan dibincangkan dalam kertas kerja ini.