Pembina Jambatan Bangsa - Berita Harian, Nazmi Yaakub (2008)
Malam Kenangan Usman Awang di Kuala Lumpur, baru-baru ini mengimbau kembali ketokohan Sasterawan negara Datuk (Dr) Usman Awang bukan saja dalam dunia satera, bahkan merenung perjuangannya dalam membina jambatan bangsa antara pengarang Melayu dengan bukan Melayu di negara ini.