Rekabentuk trek uji makmal kejuruteraan lebuhraya - Ismail, Suliman; Abas, Fuad (1989)
Projek akhir tahun ini bertujuan merekabentuk satu alat yang dinamakan trek uji. Alat ini, apabila dibina, berkemampuan mengendali ujian bagi menentukan kesan beban dan faktor-faktor lain ke atas permukaan jalan. Spesifikasi awal seperti beban, laju putaran dan lain-lain ditentukan oleh jenis ujian yang akan dijalankan kelak. Berdasarkan maklumat awal ini, dan juga rujukan kepada rekabentuk di negara lain, cadangan rekabentuk. Perkiraan untuk struktur alat dan komponen lain juga disiapkan. Maklumat yang tidak mencukupi tentang komponen-komponen 'standard' yang ada dalam pasaran menimbulkan masalah. Walau bagaimanapun rekabentuk diubahsuai apabila maklumat didapati. Diakhir jangkamasa projek satu laporan dan beberapa lukisan kejuruteraan disiapkan sesuai untuk pembinaan.