Teori getaran digunakan untuk masalah kerosakan buah-buahan semasa dalam pengangkutan. - Bardaie, Mohd. Zohadie (1980)
Kerosakan ke atas buah-buahan semasa di dalam pengangkutan boleh memberi kesan di dalam menurunkan mutu dan harga buah-buahan tersebut. Masalah ini boleh dikaji dari konteks teori getaran. Berdasarkan teori ini, ada kemungkinan untuk kita mengurangkan kerosakan tersebut dengan mengelakkan getaran resonans. Keadaan yang menyebabkan getaran resonans boleh dielakkan dengan menentukan yang frekuensi asli bekas yang digunakan untuk buah-buahan tersebut adalah tidak selari dengan julat frekuensi daya pengujaan yang terdapat di atas kenderaan pengangkutan yang digunakan. Julat frekuensi daya pengujaan kenderaan tersebut boleh ditentukan dengan menggunakan akselerometer dan alat perakam semasa di dalam pengangkutan. Frekuensi asli bekas yang digunakan untuk buah-buahan tersebut boleh diubah dengan menukar kedalaman pengisian bekas tersebut.