Penyenggaraan dan pengurusan alatan saintifik - satu pendekatan. - Abas, Fuad; Osman, Mohd. Rasid (1988)
Kertas kerja ini membincangkan penyenggaraan dan pengurusan alatan saintifik terutama dalam bidang kejuruteraan. Bertolak dari kejelasan sempadan kerja maka keperluan untuk melaksanakan tugas dapat dikenalpasti. Keperluan asas yang menonjol ialah tenaga pekerja yang terpilih dan terlatih dan juga latihan yang bersesuaian. Dari pengalaman di Fakulti Kejuruteraan (UPM) adalah didapati perlu ada satu program yang positif bagi menyediakan pekerja terlatih untuk tujuan tersebut. Ikutan dari itu, maka satu program kerja senggaraan yang meliputi "penyenggaraan cegahan dan pembaikan" perlu disediakan dan dilaksana. Satu tinjauan kemudahan latihan yang sedia ada dibentang untuk diambil kira dalam persediaan program latihan tersebut. Satu aspek yang perlu diberi perhatian ialah latihan bagi alatan yang khusus. Di sini peranan pembekal dan pembuat perlu dikenalpasti dan dirancangkan usaha kerjasama. Pengalaman yang didapati oleh pekerja yang terlatih harus disalurkan ke arah mewujudkan kebolehan merekabentuk dan membuat alatan sendiri dengan mudah. Satu program di peringkat nasional yang mencabar bagi mencapai matlamat ini perlu difikirkan.