Potensi pengeluaran hasil dari ciku. - Abdul Karim, Mohamad Nordin (1990)
Ciku (Achras sapota L) adalah satu buah tropika yang telah ditanam dengan jayanya di negara ini. Selalunya dimakan segar, buah ini juga boleh diproses menjadi jus, puri, wain, jem, halwa, jelli, dan gula-gula. Satu produk baru yang boleh dihasilkan dari ciku adalah ciku keping. Ciku keping adalah satu makanan ringan yang sedia dimakan yang tidak memerlukan apa-apa pengendalian terebih dahulu. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan boleh dikunyah, mengandungi citarasa ciku. Satu produk, boleh jadi yang teragung yang boleh dihasilkan dari ciku adalah melalui getahnya. Getah tersebut mengandungi chicle, satu bahan pengunyah yang digunakan dengan meluas di dalam penghasilan chewing gum.