Pusat Kecemerlangan Sains Marin - Utusan Malaysia, (2008)
Selain Institut Sains Samudera dan Bumi (IOES) yang ditubuhkan oleh Universiti Malaya (UM) terdapay beberapa institut atau pusat penyelidikan yang menumpukan kepada penyelidikan kelautan termasuk di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).