Prestasi pemasaran nanas Malaysia : suatu penilaian - Mohd. Arshad, Fatimah (1988)
Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis faktor yang menyebabkan pestasi pemasaran eksport nanas Malaysia telah malar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kajian menggunakan model Analisis Sher Pasaran Malar (atau Constant Market Share Analysis atau CMS) untuk melihat perubahan quantum eksport dari segi komponen-komponen kesan perubahan saiz pasaran, kesan agihan pasaran dan kesan persaingan. Kelembapan prestasi eksport nanas Malaysia cuba dihubungkan dengan sistem pemasaran dalam negeri dari aspek-aspek struktur, fungsi-fungsi pemasaran dan campurtangan harga. Beberapa implikasi dan polisi alternatif berdasarkan kepada analisis disarankan.