Ulat bungkus Crematopsyche pendulla, Joannis (Lepidoptera psychidae) serangga perosak berbagai pokok di taman rekreasi. - Sajap, Ahmad Said (Fakulti Perhutanan, Universiti Pertanian Malaysia, 1983)
Ulat bungkus, Crematopsyche pendula, Joannis, serangga perosak polifagus, didapati menyerang berbagai-bagai pokok di taman-taman rekreasi. Ia menyebabkan daun bernekrosis dan berlubang-lubang dan di mana terdapat populasi ulat yang tinggi keseluruhan daun pada pokok atau ranting yang diserang kelihatan perang dan luruh pramatang. Rama-rama betina bertelur sebanyak 50-100 biji menetas selepas 6-8 hari. Jangka masa larva 19-27 hari dan pupa 14-24 hari. Dwimorfisme jantina berlaku dalam rupabentuk pupa dan rama-rama. Enam parasit didapati memparasit ulat-ulat ini.