Campurtangan kerajaan dalam pasaran pertanian : rasional dan kesannya - Mohd Arshad, Fatimah (1988)
Kertas kerja ini bertujuan untuk melihat rasional-rasional dan kesan campurtangan dan penglibatan kerajaan dalam pasaran pertanian dengan penekanan khusus keatas sektor padi. Ulasan ringkas dibuat mengenai evolusi penglibatan kerajaan dalam sektor padi mulai selepas merdeka dan faktor-faktor yang telah mendorong kerajaan mengambil polisi - polisi tertentu. Analisis seterusnya melihat kesan campurtangan kerajaan keatas pengeluaran, pendapatan dan masalah agihan pendapatan dan kemiskinan, lebihan pengguna, sektor pemprosesan dan juga kesan keatas kerugian lepas-tunai. Beberapa deduksi umum juga dibuat mengenai kesan campurtangan kerajaan keatas pasaran komoditi pertanian yang lain.