Ramai pelajar IPT masih lemah Bahasa Melayu - Berita Harian, Wan Mohd Wasif Wan Mohd (2008)
Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBMUM) menyokong cadangan Profesor Diraja Ungku Aziz ketika menyampaikan ucap utama pada Seminar Permaufakatan Kementerian Pengajian Tinggi di Universiti Putra Malaysia yang meminta kerajaan membuat perubahan dalam sistem pengajaran dan pembelajaran bahasa Melayu demi memupuk perpaduan anta kaum di negara ini.