Warisan budaya berfikir lambang kecendekiaan minda melayu dalam sastera rakyat kanak-kanak - Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah; Sujud, Arba'ie; Abu Bakar, Siti Saniah (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan, 2010)
Kajian menunjukkan terdapat cerita-cerita rakyat yang sesuai dijadikan bahan bacaan untuk kanak-kanak.Masyarakat Melayu tradisi mewariskan budaya berfikir secara positif yang melambangkan kecendekiaan minda Melayu dalam cerita-cerita tersebut.Isi cerita yang diubah kepada bentuk yang mudah difahami sudah tentu mampu menarik perhatian kanak-kanak apatah lagi cerita rakyat tersebut sarat dengan akal budi Melayu yang tidak mati ditelan zaman. Kecendekiaan minda Melayu terserlah apabila mereka berjaya membuat anjakan paradigma minda masyarakatnya dengan cara yang halus sesuai dengan akal budi Melayu. Malah cerita rakyat juga dapat merangsang pemikiran khalayaknya yang dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian.