Unsur alam dalam ujana kreatif dari prespektif seni bahasa. - Kassim, Norhidayu; Sujud, Arba’ie (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan, 2010)
Sesebuah karya sastera juga merupakan manifestasi pengarangnya. Fenomena dan persoalan-persoalan yang dipaparkan dalam karya sastera merupakan realiti kehidupan masyarakatnya. Pengarang sebagai pelakar yang merakamkan fenomena di sekitarnya untuk dikongsi bersama khalayak pembacanya. Lantaran itu, ungkapan sastera sebagai cerminan masyarakat merupakan refleksi kehidupan sebenar manusia yang diterjemahkan secara halus dan berhemah oleh penulisnya. Dalam hal ini, unsur kreativiti diadun secara imaginasi bagi menimbulkan kesan langsung kepada khalayak pembaca. Dalam hal ini unsur alam merupakan salah satu sumber yang dijadikan rujukan oleh pengarang dalam mengetengahkan idea kerana menurut Zurinah Hassan, alam adalah guru yang paling baik. Justeru kertas kerja ini akan membincangkan penggunaan unsur alam dalam karya dengan memberikan fokus terhadap penggunaan bahasa sastera dalam menyampaikan maksud secara tersurat mahupun tersirat yang di dalamnya mencerminkan ketinggian dan kebijaksanaan masyarakat atau pengarangnya di samping mengenal pasti unsur alam yang paling dominan digunakan dalam sesebuah karya sastera. Dalam hal ini, penelitian dibuat terhadap beberapa genre sastera sama ada puisi atau prosa. Justeru akan ditemukan penerapan unsur flora dan fauna dalam karya kreatif yang di dalamnya terungkap rahsia dan khazanah untuk dikongsi bersama.