Socialization of ethnic identity and its consequence in the form of polarization among youth in Malaysia. - Chin, Yee Mun; Lee, Yok Fee (Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia, 2009)
Proses pembentukan identiti mempengaruhi hubungan etnik. Dalam konteks hubungan etnik di kalangan belia yang menuntut di universiti awam Malaysia, pembentukan identiti etnik telah menyebabkan berlakunya polarisasi. Kajian-kajian menunjukkan belia tersebut memilih rakan sebilik, rakan tugasan dan teman untuk duduk bersama ketika kuliah dengan berpandukan factor etnik. Bagi memahami permasalahan ini, kertas kerja ini menganalisis peranan sosialisasi dalam pembentukan identiti social dan kaitannya dengan polarisasi kaum di kalangan belia di university. Tahap intensity polarisasi dibincangkan dengan mendalami kajian-kajian lepas yang mengkaji fenomena polarisasi kaum di kalangan penuntut universiti awam. Selain itu, peranan biologi dalam pembentukan identiti akan juga dianalisis. Hubungan dialektik antara peranan struktur social (structural) dan tindakan individu (action) dalam pembentukan identiti etnik juga dihuraikan bagi menerangkan bagaimana perkaitan antara mereka boleh menghasilkan polarisasi etnik di kalangan belia universiti awam Malaysia.