Pengetahuan berhubung hak-hak pengguna semasa berurusan dengan bengkel kenderaan. - Abu Bakar, Elistina; Amin, Naemah (Universiti Putra Malaysia, 2010)

(untitled)
Perlindungan pengguna lahir daripada penindasan dan penyelewengan peniaga terhadap pengguna. Menurut Mohd Hamdan (2005), perlindungan pengguna yang berkesan perlu berasaskan undang-undang negara dan satu dasar pengguna yang menyeluruh dan terkini. Tahap pendidikan pengguna yang tinggi dan perlindungan undang-undang yang mencukupi merupakan gabungan yang ideal bagi menjamin satu perlindungan pengguna yang berkesan. Pengguna diharap untuk lebih bertanggungjawab dan sedia untuk tampil ke hadapan bagi membuat aduan terhadap sesuatu penyelewengan yang berlaku semasa berurusan dengan peniaga dan pembekal. Pengguna bijak, berani dan proaktif mestilah mengetahui hak-hak mereka dan sedia untuk mempertahankan hak-hak tersebut.