Kaedah pasangan 4(3) Runge-Kutta-Nystrom untuk masalah nilai awal berkala - Senu, Norazak; Suleiman, Mohamed; Ismail, Fudziah; Othman, Mohamed (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2010)
Kaedah baru pasangan benaman 4(3) tahap-empat berperingkat empat tak tersirat Runge-Kutta-Nyström (RKN) diterbitkan untuk mengamir persamaan pembezaan peringkat dua berbentuk yʺ = f (x, y) dengan penyelesaian bentuk berkala. Dipersembahkan kaedah yang bercirikan serakan berperingkat tinggi serta pekali ralat pangkasan utama yang ‘kecil’. Analisis kestabilan bagi kaedah yang diterbitkan juga diberikan. Perbandingan keputusan berangka antara kaedah yang dihasilkan dengan kaedah RK4(3) dan RKN4(3)D menunjukkan kaedah yang baru ini berkecekapan lebih baik daripada segi penilaian fungsi dan masa pelaksanaan.