UPM Cipta Perisian Sistem Untuk Pesawah Padi - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2009)
SERDANG, 24 Feb – Kumpulan Penyelidikan dan Pembangunan Kejuruteraan Perladangan Persis (PREFERD) Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya mencipta perisian Sistem Sokongan Keputusan Spatial (SDSS) dikenali Paddy-GIS yang merupakan peralatan bagi membantu pelaksanaan perladangan persis padi.