Revolusi yang Ditangguhkan karya Shahnon Ahmad berdasarkan perspektif takmilah - Kamarudin, Kamariah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Kajian ini meneliti karya semi ilmiah Shahnon Ahmad, Revolusi Yang Ditangguhkan (2011) berdasarkan perspektif teori takmilah. Kajian akan merungkai sejauh mana tujuh prinsip Takmilah yang digagaskan Shafie Abu Bakar, iaitu (1) prinsip ketuhanan yang bersifat kamal (sempurna), (2) prinsip kerasulan sebagai insan kamil (sempurna), (3) prinsip keislaman yang bersifat yang bersifat akmal (sempurna), (4) prinsip ilmu dengan sastera yang bersifat takmilah (sempurna), (5) prinsip sastera sendiri yang berciri estetik dan bersifat takmilah (sempurna dan menyempurnakan), 6) prinsip pada pengkarya yang seharusnya mengistikmalkan diri (menyempurnakan) dan (7) prinsip khalayak bertujuan memupuk mereka ke arah insan kamil (sempurna) diajukan pengarang dalam karyanya. Kajian ini memperlihatkan peri pentingnya hubungan karya-pengkarya-khalayak dalam menyampaikan perutusan yang bermanfaat kepada masyarakat demi kemaslahatan ummah jagat raya.