Sechelles Imbas Sultan Dibuang - Berita Harian, Dr. Talib Samat (2008)
Semenjak kesan sejarah Sultan Abdullah dari Perak dan pengikutnya yang dibuang British pada 1877 ke Republik Seychelles, di Lautan Hindi, dapat mengimbas kembali perjuangan pemimpin silam yang terpaksa di perantauan akibat perjuangan menghalau penjajah. Ia sesuai kita kenang terutamanya pada bulan kemerdekaan negara ke-51 sekarang.