Kecemerlangan USM Bukti Pengajian Tempatan Berdaya Saing - Berita Harian, (2008)
Sektor pendidikan negara kini memasuki fasa baru apabila kerajaan memperkenalkan Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan (APEX) bagi melonjakkan kecemerlangan bertaraf dunia, selari matlamat Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara. Serentak itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamad Khalid Nordin, mengumumkan Universiti Sains Malaysia (USM) sebagai universiti APEX pertama negara. Kita yakin pemilihan USM dibuat berdasarkan syarat dan kritaria yang ditetapkan jawatan-jawatan pemilihan. USM yang memiliki 75 peratus tenaga akademik berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) mempunyai Pelan Strategik Pembangunan bagi tempoh lima tahun yang lengkap dengan mensasarkan untuk muncul universiti terbaik di rantau ini. Pelbagai usaha lain dilakukan USM, termasuk memperkemas aspek pentadbiran serta perancangan jangka panjang yang memcerminkan kesungguhan pengurusannya untuk melonjak USM setanding dengan universiti terkemuka dunia. Pemilihan itu sudah melonjak USM setanding dengan universiti terkemuka dunia. Pemilihan itu sudah tentu memberi suntikan semangat kepada seluruh warga universiti untuk terus melakar kejayaan gemilang.