Akademi Sastera Lahirkan Pengkritik Pelapis - Utusan Malaysia, (2008)
JIKA dunia hiburan mempunyai pertandingan nyanyian seperti Akademi Fantasia (AF) dan Akademi Nasyid bidang kesusasteraan tanah air juga mempunyai akademinya sendiri bagi melahirkan karyawan karyawan sastera.