UPM Hasil Kaedah Kesan Unsur Babi - Harian Metro, (2008)
Menyedari kepentingan produk halal dan bebas unsur yang meragukan membawa sekumpulan akademik Universiti Putra Malaysia (UPM) menghasilkan kaedah mengesan asid deoksiribosukleik (DNA) babi dinamakan tindak balas jujukan berantai polimerase masa atau Real Time PCR (RTPCR).