Sejarah Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Matematik - Abdul Kadir, Dr. Mohammad Alinor (Institute for Mathematical Research, 2009)
Di sini, kami mengumpulkan segala maklumat penting tentang kewujudan angka Melayu semenjak kurun ke3/ 4 Masihi. Maklumat dikumpulkan daripada prasasti-prasasti Melayu dan manuskrip-manuskrip Melayu dan Eropah.