Analisis Kesukaran Pembelajaran Dalam Matematik Kalkulus - Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Wong, Su Luan; Ahmad Tarmizi, Rohani (Institute for Mathematical Research, 2009)
Kegagalan pelajar mencapai keputusan yang baik dalam matematik sering kali mendapat perhatian daripada pelbagai pihak. Fenomena ini tidak hanya berlaku di peringkat sekolah tetapi juga di IPTA/IPTS. Oleh kerana itu, satu kajian tinjauan telah dijalankan dalam kalangan 338 orang pelajar diploma untuk mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh pelajar dalam matematik kalkulus. Dapatan kajian antara lain menunjukkan bahawa pelajar menghadapi masalah untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran pengajaran dan pembelajaran di universiti dan juga terhadap kursus matematik kalkulus itu sendiri. Dapatan kajian juga menunjukkan tiada perbezaan signifikan di antara pelajar lelaki dan perempuan untuk kedua-dua masalah tersebu. Secara amnya, kajian ini memberi maklumat penting kepada pengajar yang berkaitan dengan persekitaran pengajaran dan pembelajaran Kalkulus.