UPM terus unggul seiring permodenan negara - Berita Harian, Jami'ah Shukri (2006)
Seperti manusia yang menjalani proses pembesaran - daripada bayi, kanak-kanak, remaja sehingga menjadi dewasa yang matang dengan keupayaan mempamerkan keunggulan dan kecemerlangan sepanjang hayatnya, begitulah diibaratkan kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) yang genap 75 tahun penubuhannya, hari ini.