Dr Surin terima Anugerah Ijazah Kehormat UPM - Berita Harian, Habsah Dinin (2008)
UPM menganugerahkan Anugerah Ijazah Kehormat Doktor Ekonomi kepada Dr Surin Pitsuwan berdasarkan kepada justifikasi beliau sebagai Setiausaha Agung ASEAN sejak 7 Januari 2008 hingga kini dan dikenali sebagai negarawan tersohor di ASEAN yang memperjuangkan isu demokrasi, pembangunan lestari dan keselamatan manusia.