Angkasawan bawa misi penyelidikan tempatan - Utusan Malaysia, Mohd Khuzairi Ismail (2007)
Lebih sekadar untuk menghantar seorang rakyat tempatan pertama ke angkasa, Program Angkasawan Negara sebaliknya mendokong misi yang sangat besar lebih-lebih lagi kepada perkembangan ilmu sains dan teknologi di negara ini.