UPM mahu dikenali universiti bertaraf dunia - Berita Harian, Haryani Ngah (2008)
Memperluaskan jaringan koloborasi dengan rakan dari negara luar adalah antara usaha yang dilaksanakan oleh UPM dalam membina keupayaan atau mengembangkan teknologi bagi membolehkannya menjana teknologi baru bagi menyumbang kepada kemakmuran ekonomi serta kesejahteraan negara.