UPM temui bahan elektrod bateri lebih efisien menerusi pengiraan teori fungsi ketumpatan - Juferi, Noor Eszereen (Pusat Strategi Dan Perhubungan Korporat, Universiti Putra Malaysia, 2025)
CAMERON HIGHLANDS, 26 Sept – Pensyarah Kanan, Jabatan Fizik, Fakulti Sains UPM, Dr. Chan Kar Tim, berjaya membuktikan potensi Teori Fungsi Ketumpatan (DFT) dalam mempercepatkan penemuan sistem bateri yang lebih efisien serta mesra alam, sekali gus menyokong agenda tenaga boleh diperbaharui dan kelestarian global.