Faktor yang mempengaruhi tingkah laku penggunaan kod QR dalam aktiviti pembayaran oleh pelajar Universiti Awam di Lembah Klang - Md Jusoh, Zuroni; Rashdan, Nur Fazlin Fazrina (Malaysian Consumer and Family Economics Association (MACFEA), 2024)
Kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengkaji faktor yang mempengaruhi tingkah laku penggunaan kod QR dalam aktiviti pembayaran oleh pelajar universiti awam di Lembah Klang. Hal ini kerana, berdasarkan kajian lepas, terdapat pengurangan dalam penggunaan tunai wujud dalam kalangan pengguna yang terutamanya disebabkan oleh masalah keselamatan pengguna. Berdasarkan data yang diperoleh oleh Marisah (2023), terdapat sebahagian pengguna pada masa kini lebih memilih penggunaan pembayaran secara elektronik; dan salah satu faktor yang menyebabkan pengguna beralih kepada pembayaran secara elektronik adalah disebabkan berlakunya kegiatan jenayah apabila pengguna perlu membawa tunai yang banyak. Selain itu, kes kehilangan atau keciciran kad bank yang sering berlaku dalam kalangan pengguna juga telah membuatkan pengguna berasa takut untuk terus menggunakan perkhidmatan PayWave yang ada pada kad debit mereka. Oleh yang demikian, kajian berkaitan penggunaan kod QR ini dilakukan terhadap pelajar universiti kerana perubahan tersebut adalah ketara dalam kalangan pelajar. Terdapat 220 orang pelajar universiti awam yang telah terlibat di dalam kajian ini dengan menggunakan kaedah pemilihan persampelan rawak berkelompok dan persampelan rawak mudah. Terdapat tiga universiti awam yang telah dipilih iaitu Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaya, dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Oleh itu, berdasarkan hasil kajian yang telah dijalankan, terdapat tiga faktor yang menunjukkan hubungan yang positif dan mempengaruhi penggunaan pelajar terhadap kod QR dalam aktiviti pembayaran iaitu faktor sikap, jangkaan kemudahan, dan norma sosial. Manakala faktor penerimaan teknologi dan jangkaan kebergunaan adalah faktor yang tidak mempengaruhi penggunaan kod QR ketika pembayaran. Berdasarkan nilai yang diperolehi (r= 0.685, p= 0.000), faktor sikap telah menunjukkan bahawa kebanyakan pengguna telah bertingkah laku untuk menggunakan aplikasi pembayaran dengan menggunakan kaedah imbasan kod QR ketika pembayaran adalah disebabkan sikap pengguna itu sendiri. Hal ini telah terbukti apabila kebanyakan responden merasakan bahawa mereka telah sedar tentang penggunaan kod QR dan mereka perlu menggunakan kemudahan tersebut ketika ingin melakukan pembayaran di dalam kehidupan seharian mereka. Namun terdapat juga faktor-faktor lain yang tidak dikaji dan telah menjadi faktor kepada penggunaan kod QR ketika pembayaran. Oleh itu, pengkaji ingin mencadangkan kepada pengkaji akan datang untuk memberi fokus kepada faktor-faktor lain serta menjalankan kajian terhadap populasi yang berbeza.