Meneroka profesionalisme guru dan pembelajaran PAK21 melalui perspektif demografi - Mohd Puad, Mohd Hazwan; Mohamad Yusof, Yusniza; Talib, Othman (Universiti Putra Malaysia Press, 2024)
Kementerian Pendidikan Malaysia telah memperkenalkan Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK21) iaitu satu pendekatan pembelajaran berpusatkan murid yang menggabungkan kemahiran 4K1N: komunikasi, kerjasama, pemikiran kritis, kreativiti dan nilai murni. Matlamatnya adalah untuk membina modal insan secara menyeluruh. Bagi mencapai hasrat ini, pengajaran dan pembelajaran (PdPC) guru perlu berkesan dan memberi impak kepada murid. Bahagian Pendidikan Guru telah menggariskan dalam Standard Guru Malaysia bahawa peningkatan profesionalisme guru adalah tunjang kepada sistem pendidikan di Malaysia. Oleh itu, pembudayaan PAK21 dalam PdPC memerlukan guru yang profesional. Kajian ini dijalankan untuk menentukan tahap profesionalisme guru dalam pembudayaan PAK21 melalui analisis demografi. Seramai 330 guru dari empat buah sekolah menengah di Daerah Sentul, Kuala Lumpur iaitu SMK Maxwell, SMK Segambut, SMK Batu Muda dan SMK Sinar Bintang menjadi responden kajian. Kajian ini mendapati bahawa guru perlu disediakan dengan tahap profesionalisme untuk membudayakan PAK21 bersesuaian dengan slogan KPM, ‘Menerajui Perubahan’.