Prosiding Seminar Hasil Penyelidikan IPSAS 2012 - Institute For Social Science Studies (Institute For Social Science Studies, 2012)
Penyelidikan dalam bidang sains sosial merupakan elemen penting dalam membentuk masyarakat yang berketrampilan, holistik dan berdaya maju.Sejajar dengan ini banyak penyelidikan yang berkaitan dengan bidang sains sosial perlu dilaksanakan untuk mencungkil penyelesaian kepada pelbagai masalah yang dihadapi oleh masyarkat sejagat. Prosiding ini adalah himpunan kertas kerja daripada penyelidikan sains sosial yang telah dilaksanakan oleh para pengkaji di Institut Pengajian Sains Sosial, UPM dan outputnya telah dibentangkan di Seminar Hasil Penyelidikan IPSAS 2011. Terdapat empat (4) sub tema yang dibincangkan dan ianya merangkumi isu, cabaran dan strategi dalam bidang (i) Pembangunan Belia; (ii) Pembangunan Komuniti; (iii) Konflik Sosial; dan (iv) Kesihatan dan Kualiti Hidup.