Tanggapan Pelawat Terhadap Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam Sebagai Destinasi Pelancongan Tani - Hassan, Che Hasmah (1997)

(untitled)
Kajian ini menilai tanggapan pelawat terhadap Taman pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam (TPM) sebagai destinasi pelancongan tani. Data kajian diperolehi melalui survei menggunakan borang soal selidik ke atas pelawat-pelawat di TPM . lndeks tanggapan pelawat dikira bagi setiap aspek meliputi keperluan kemudahan/perkhidmatan, kemudahan/perkhidmatan sedia ada, harga yang dibayar, kesesakan, kepuasan dan perasaan terhadap aktiviti terlibat Manakala angkubah bebas atau faktor tertentu termaksud faktor sosio-demografi, jarak kediaman , kumpulan pelawat dan kategori pelawat. Keputusan kajian menunjukkan tanggapan responden terhadap TPM umumnya sederhana. Namun tanggapan yang negatif diberikan terhadap aspek-aspek kemudahan/perkhidmatan sedia ada, harga yang dibayar dan aktiviti terlibat.