RUU larang tukar parti: Jayum anggap sekat kebebasan wakil rakyat, hina pengundi - Idris, Rohaniza (2022)
Undang-undang sekat bertukar parti tidak demokratik. kerana ada yang melompat sesuka hati, maka itu bulkan alasan sekat kerana bila perlu bertukar parti adalah bagi kepentingan orang yang diwakili